Duminică, 29 noiembrie 2015, în casa publicației Erupții dolheștene, în cuibul Cenaclului literar-artistic Erupții…din Dolheștii Sucevei, s-a împletit armonios poezia cu muzica, frumosul cu plăcutul, în cadrul ședinței de lucru din ultima lună a toamnei.
Diriguitorii celor două forme de erupții locale au păstrat șablonul obișnuit al dezbaterilor, şi au ținut să sărbătorească trei ani de revistă și un an de cenaclu, precum Ziua Națională a României.
Imnul a dat startul, apoi redactorul șef, domnul profesor Valeriu Sandovici, a prezentat conținutul ultimului număr, o radiografie a celor treizeci de apariții, şi a punctat principalele momente semnificative avute de-a lungul acestor ani în elaborarea lor.
După aceea, președintele cenaclului a dorit în mod deosebit să-i scoată în evidență activitatea acestuia, emanația revistei, cu vorbe izvorâte din suflet.
Din rândul persoanelor prezente au făcut referiri la spusele celor doi, cât și alte aspecte, Cătălin Gh. Darabă, membru al cenaclului – primarul comunei, preotul Valentin Aniculăiasa din Dolheștii Mici, profesorul Constantin Bulboacă și poetul-scriitor Alexa Pașcu din Fălticeni.
Au citit din creațiile proprii Vasile Sandu din Dolhasca, elevul Dimitrie Albu și alți membri, aducând vorbe frumoase, critici în mod constructiv, profesorii Răducu Dănilă, Valeriu Sandovici și Teodora Sandu.
S-au alăturat frumos versurile lui Alexa Pașcu, aforismele încărcate cu iz de filosofie ale lui Constantin Bulboacă, presărate cu Balada lui Ciprian Porumbescu, momentul folk al grupului de tinere Oana Hapenciuc și Bianca Bărculescu, simțind cum Ninge pe Moldova cu principalii artizani muzicali, Liviu Chelaru (Fălticeni – orgă şi voce) și Gavriluț Gafincu (Lămășeni – nai).
Nu a lipsit nici obișnuitul moment, cel de Prezentare de carte a unor colaboratori ai revistei, în astă zi: Crâmpeie de viață – autori Valeriu Sandovici și Consuela Mândrovicianu, amândoi dolheșteni, ce se regăsesc în paginile publicației, etalată cu mult patos de către doamna Teodora Sandu.
Trecându-se în partea a doua, profesorul de istorie Constantin Bulboacă a adus în fața publicului imaginea Unirii Mari de la 1 decembrie 1918, însemnătatea și modul cum e percepută ea de români în momentul de față.
Grupul vocal – instrumental Străjerii din Dolheștii Mici, coordonat de neobositul și răzbătătorul Gheorghiță Ciocârlan, i-a fost în preajmă micuțului Adi Ciocârlan care a interpretat la vioară Treceți batalioane române Carpații și Noi suntem români.
Cei prezenți nu s-au lăsat invitați alăturându-li-se cu toată trăirea, fiorul de patriotism vibrând cu adevărat.
Și cum românului îi place ca la orice sărbătoarea să se simtă bine, în final, obișnuita șampanie și tortul frumos ornamentat în culorile naționale de sufletista fotoreporter Ana-Maria Antoneag, au făcut deliciul fiecăruia.
Un „La mulți ani!” adevărat din pieptul tuturor, scos cu sinceritate, ne face să credem că inima aflată în Erupții dolheștene va continua să bată mult timp de-aici înainte.
Costel Bephu
Postat în:Regional Tagged: erupţii dolhestene, sarbatoare la dolhesti