Asociaţia Cultul Eroilor şi Primăria Comunei Cornu Luncii comemorează 8 ani de la moartea eroului poet, sublocotenent Ion Grosaru.
Anul trecut a avut loc parastasul de 7 ani al eroului la care a participat conducerea armatei române fiind organizat un impresionant ceremonial militar, răsplătind cum se cuvine meritele lui Ion Grosaru.
Începând din anul 1995, acesta s-a angajat, cu gradul de caporal, în Batalionul 32 „Mircea” Timişoara, iar în iunie – iulie 2005 a luat parte, alături de militarii Batalionului 26 Infanterie „Scorpionii roşii” în cadrul Forţei Internaţionale de Sucuritate şi Asistenţă din Afganistan. Începând din luna august 2007 a participat la misiunea din Irak. În dimineaţa zilei de 21 septembrie 2007 şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni pe care o executa cu transportorul blindat, distrus de o mină anti-tanc. Deşi 5 militari răniţi au reuşit să iasă din vehicol cu ajutorul lui Ion Grosaru, care întâi şi-a slavat camarazii, el nu a mai reuşit să se salveze. Muniţia de la bordul transportorului a explodat iar Ion Grosaru şi-a pierdut viaţa în mod eroic. A fost avansat la gradul de sublocotenent printr-un Ordin al Ministrului apărării naţionale, iar Preşedintele României i-a acordat Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de cavaler pentru militari, cu însemn de război.
Ion Grosaru nu a fost doar un militar destoinic şi curajos ci şi un poet înzestrat cu un spirit deschis, animat de nelinişte creatoare şi de dorinţa de a crea în jurul său o atmosferă de emulaţie şi armonie.
A început activitatea literară în 1997, la Revista „Orient latin” din Timişoara, cu poeziile „Cărări stelare”. În 2000 a publicat volumul „Chemare din necunoscut”, iar în 2003 volumele „Fiica pălimarului”, „Postament pentru o enigmă” şi volumul „Vulturul”, cea mai lungă poezie din literatura română.
Asociaţia Cultul Eroilor Suceava, Primăria Comunei Cornu Luncii, Armata, i-au construit un frumos monument, şcoala din satul Păiseni îi poartă numele şi are organizată o expoziţie permanentă cu echipamentul militar, ordine, medalii şi fragmente de schije din tancul ucigaş. Casa unde s-a născut poetul a fost transformată în casă memorială şi a intrat în circuitul cultural. Crucea din granit care a fost construită pentru erou de către armata Statelor Unite ale Americii şi a Marii Britanii, în Irak, la Kandahar, a fost adusă în ţară şi amplasată în curtea casei memoriale a eroului.
Primăria Cornu Luncii, la propunerea primarului Gheorghe Fron, i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare, titlu acordat şi de Primăria Timişoara.
Sâmbătă, 19 septembrie 2015, are loc parastasul de 8 ani, la mormântul eroului Ion Grosaru de la Păiseni, unde, ca de fiecare dată participă: militari din cadrul Batalionului 32 „Mircea” Timişoara, reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale, aghiotantul ministrului col. dr. Elena Popescu, locuitori ai satului Păiseni, elevi ai şcolii primare Păiseni (care vor prezenta un program artistic).
Preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, colonelul Niga Niculae va înmâna fiecărui participant câte un exemplar al revistei „Plăieşii”, revistă editată de Asociaţia Cultul Eroilor. Primarul Gheorghe Fron va înmâna câte un exemplar al volumului de poezie „Vulturul”. Vor urma depuneri de coroane din partea celor prezenţi.
M.M.P. Dumitru Davidel
Postat în:Regional Tagged: cornu luncii, eroul din păiseni, ion grosaru eroul din afganistan, Poetul-erou Ion Grosaru