Quantcast
Channel: Regional – CRONICA DE FĂLTICENI
Viewing all 122 articles
Browse latest View live

Accident rutier la Bunești – O minoră a traversat strada fără să se asigure

$
0
0

accidentO fetiță în vârstă de 10 ani a ajuns la spital după ce a fost victiva unui accident rutier pe raza localității Bunești.

Marți, 6 octombrie, la ora 13.32, după ce a coborât dintr-un autoturism și fiind nesupravegheată, minora s-a angajat în traversarea străzii fără să se asigure și prin loc nepermis, prin spatele autoturismului, moment în care, a fost surprinsă și accidentată de microbuzul condus de un localnic de 55 de ani.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Postat în:Regional Tagged: accident rutier, bunesti, minoră accidentată la bunești

Oportunitățile de finanțare în cadrul POR 2014-2020 au fost prezentate la Suceava

$
0
0

intalnire POR 2014-2020Camera de Comerţ şi Industrie Suceava a găzduit miercuri, 7 octombrie 2015, o întâlnire cu beneficiarii de finanțări europene din județul Suceava (primării, firme de consultanță, agenți economici, etc), cu prilejul prezentării Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Evenimentul a fost organizat de Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Programul Operațional Regional 2014-2020 are ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale. Obiectivul se va realiza prin sprijinirea proiectelor de dezvoltare a mediului de afaceri, de dezvoltare a infrastructurii din România și a serviciilor. POR 2014-2020 are o alocare de 6,7 miliarde de euro reprezentând sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE), prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Prezent la această întâlnire, Cătălin Nechifor, Președintele Consiliului Județean Suceava,  a declarat că Regiunea Nord – Est nu mai este cea mai săracă din Europa. El a precizat că Regiunea Nord – Est a depăşit Regiunea din Bulgaria. „Ne-am mişcat foarte bine şi este important să înţelegem lucrul acesta”, a spus Nechifor care a adăugat că au fost extrem de multe proiecte implementate în Regiunea Nord – Est, au fost finanţări şi în zona privată şi în zona publică. Nechifor a făcut cu acest prilej un bilanț al proiectelor finanțate în ultimii ani în județul Suceava, prin Programul Operațional Regional 2007-2013.


Postat în:Regional Tagged: finanțarea proiectelor, por 2014-2020

Probleme în alimentarea cu energie electrică în comunele Rădăşeni, Bogdăneşti, Râşca şi Boroaia

$
0
0

efecte_iarna_octombrie_2Condiţiile meteorologice din ultimele 24 de ore au generat avarii la reţelele de distribuţie a energiei electrice în întreg judeţul Suceava.

La ora 13, potrivit unei informări transmise de E.ON Distribuţie România, erau probleme cu furnizarea energiei electrice în 42 de localităţi: Botoşana, Pârteşti de Jos, Todireşti, Cacica partial, Cajvana, Botușana-parțial, Dorneşti, Rădăuţi-parțial, Satu Mare,  Frasin, Ostra, Stulpicani,  Ciprian Porumbescu, Drăgoieşti,  Moara, Sucevița-parțial, Horodnic,  Bădeuţi, Volovăţ Rădăuți – partial, Grănicești, Solca , Fundu Moldovei, Suceava-parțial,  Adâncata, Siminicea, Ipotești, Lisaura, Grămești, Rădășeni, Băgdănești, Râsca, Boroaia, Crucea, Broșteni, Brodina, Izvoarele Sucevei, Ulma, Brodina, Moldovița, Vatra Moldoviței.

Erau nealimentate 9 linii electrice, iar alte 25 de linii electrice erau parţial nealimentate. Peste 500 de posturi de transformare figurau ca nealimentate. La ora amintită, E.ON Distribuţie avea trimise pe teren 14 echipe de intervenţie.


Postat în:ACTUALITATE, Advertorial, Regional Tagged: alimentarea cu energie electrică, bogdaneşti, Boroaia, comunele rădăşeni, râşca

Activităţi la nivel judeţean în cadrul Săptămânii luptei împotriva traficului de persoane

$
0
0

trafic-fiinte-umaneÎn perioada 12 – 18 octombrie 2015, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează în cadrul  „Săptămânii luptei împotriva traficului de persoane” o serie de activităţi şi evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Impotriva Traficului de Persoane (18 octombrie), în judeţul Suceava.

Principalele evenimente realizate la nivelul Centrului Regional Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, în vederea creşterii gradului de conştientizare a populaţiei sunt:

12.10.2015 – Întâlnire la sediul Institutiei Prefectului Suceava cu membrii Grupului Interinstituţional de Lucru pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane constituită prin Ordinul Prefectului nr. 181 din data de 22.05.2015

  • Activitate de prevenire şi informare la Liceul de Informatică ,,Spiru Haret” din mun. Suceava, jud. Suceava

13.10.2015 – Activitate de prevenire şi Informare cu privire la fenomenul traficului de persoane la Liceul Tehnologic ,,Elie Radu”, mun. Botoşani, jud. Botoşani şi Colegiul Naţional ,,A.T. Laurean”, mun. Botoşani, jud. Botoşani;

  • Vizionare spoturi si filme cu mesaj antitrafic la sediul Casei de Cultură din mun. Fălticeni, benefeciari fiind un număr de 200 de elevi din cadrul Colegiului Naţional „Nicu Gane” mun. Fălticeni, Colegiului „Vasile Lovinescu” mun. Fălticeni, Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” mun. Fălticeni;
  • Activitate de prevenire si informare la Liceul Petru Rares mun. Suceava. Activitatea are ca scop prezentarea unor spoturi cu mesaj antitrafic si purtarea unor discutii interactive cu elevii si cadrele didactice in vederea constientizarii riscurilor ce vizeaza fenomenul traficului de persoane.

14.10.2015 – Activitate de prevenire şi informare pe linia traficului de persoane la Şcoala Gimnazială „Constantin Morariu” Pătrăuţi, jud. Suceava, urmată de o întâlnire realizată la sediul primăriei com. Pătrăuţi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale;

15.10.2015 – Jurizare concurs de eseuri şi afişe cu mesaj antitrafic în cadrul proiectului educaţional “Fiinţele umane nu au preţ. Nu fi şi tu o victimă!”, realizat la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă”, oraş Siret, jud. Suceava, urmat de un marş cu elevii acestui liceu prin centrul oraşului Siret, marş desfăşurat sub sloganul „Spune NU traficului de persoane!”;

16.10.2015 – Activitate de prevenire şi informare pe linia prevenirii şi combaterii traficului de persoane cu parintii si copii inscrisi la cursurile ce se desfasoara la Palatul Copiilor mun. Suceava, jud. Suceava.


Postat în:Regional Tagged: săptămâna luptei impotriva traficului de persoane

Ghinion pentru un conducător auto cu antecendente infracţionale

$
0
0

radar-1În dimineaţa zilei de luni, 12 octombrie, un echipaj rutier din cadrul Poliţiei municipiului Fălticeni, care  acţiona cu aparatul radar, a oprit pentru control pe DN 15C, în comuna Boroaia, autoutilitara  condusă de un bărbat de 43 de ani din comuna Mănăstirea Humorului. Maşina rula cu viteza de 85 km/h, pe un sector de drum cu limitare de 50 km/h.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu are dreptul de a conduce autovehicule, având permisul de conducere reținut pentru infracțiuni la regimul rutier.

În cauză s-a întocmit dosar penal.


Postat în:Regional Tagged: antecedente infracţionale, conducător auto

Târg de locuri de muncă la Suceava organizat de Centrul Diecezan Caritas Iaşi

$
0
0

bursa_locuri_de_muncaÎn cadrul proiectului „F.O.R. – Formare şi Ocupare pentru mediul Rural”, POSDRU/135/5.2/S/127786, Centrul Diecezan Caritas Iaşi în parteneriat cu Agenţia Judeteană de Ocuparea Forţei de Muncă Suceava a organizat luni, 12 octombrie 2015, un Târg de locuri de muncă, în incinta Shopping City Suceava.

Obiectivul târgului de locuri de muncă a fost facilitarea contactul angajatorilor locali cu beneficiarii proiectului „F.O.R. – Formare şi Ocupare pentru mediul Rural” care au finalizat un curs de formare profesională şi se află în căutarea unui loc de muncă.

La eveniment au participat reprezentanţi ai 20 de firme din Suceava şi localităţi învecinate, care au disponibile locuri de muncă, şi peste 80 de persoane interesate să se integreze pe piaţa muncii. Din partea organizatorilor au participat Doina-Cristina Cojocaru, director executiv DGASPC SV, Mirela Adomnicăi, director executiv AJOFM SV şi Anca-Diana Maftei, manager proiect F.O.R. din partea Centrului Diecezan Caritas Iaşi.

Târgul de locuri de muncă a venit în sprijinul angajatorilor, oferindu-le posibilitatea recrutării şi selectării personalului adecvat activităţii pe care o desfăşoară, dar şi al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, oferindu-le oportunitatea de alege din oferta de locuri de muncă existentă sau de a se reorienta profesional.

Înfiinţat în anul 1992, Centrul Diecezan Caritas Iaşi a dezvoltat până în prezent mai multe proiecte cu caracter socio-umanitar şi educaţionale, adresate diverselor categorii defavorizate. Proiectul „F.O.R. – Formare şi Ocupare pentru mediul Rural” este cofinanţat din „Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Investeşte în oameni!” şi are ca obiectiv general dezvoltarea competenţelor profesionale şi facilitarea integrării pe piaţa muncii a persoanele vulnerabile din mediul rural, din regiunile Nord-Est şi Sud-Est ale României, din judeţele Iaşi, Bacău, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Galaţi.


Postat în:Regional Tagged: Centrul Diecezan Caritas Iași, târg de locuri de muncă

Poftiţi la Hora Dolheştenilor!

$
0
0

hora dolhestenilorDe praznicul Sfintei Parascheva, Primăria Comunei Dolheşti şi Căminul Cultural „Petru Sandovici” din Dolheştii Mari, organizează manifiestări cultural artistice sub genericul „Hora Dolheştenilor”, dat fiind faptul că şi ctitoria Hatmanului Şendrea, Biserica din Dolheşti, poartă numele Cuvioasei. Totodată, pe data de 14 octombrie este şi hramul satului.

Manifestările vor avea loc, începând cu ora 12.00, în interiorul şi în perimetrul căminului cultural.

Se vrea a fi o întâlnire a dolheştenilor, şi nu numai, a tuturor celor care au sufleftul alături de aceste meleaguri. Va fi prezentă la manifestări renumita fanfară valea Siretului, din localitatea Stamate – Fântânele, alături de rapsozii populari locali – fraţii Livadaru, precum şi Grupul vocal – instrumental „Străjerii” din Dolheştii Mici.

Costel Bephu


Postat în:Regional Tagged: hora dolhestenilor

Incendiu la Osoi în comuna Vulturești

$
0
0

pompieri_incendiuMilitarii Detaşamentului de Pompieri Fălticeni şi lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vultureşti au intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodăria Mariei A., din satul Osoi, comuna Vultureşti. Incendiul a fost anunțat la ora 10.00.

La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau în interiorul unei camere şi la o parte din acoperişul casei, existând pericolul de propagare la întreaga locuinţă şi la anexele gospodăreşti.

Proprietara, nevăzătoare, în vârstă de 93 de ani, a fost evacuată din casă, înainte de sosirea echipajelor de pompieri, de către fiica sa, care locuia în apropiere. Bătrâna a suferit arsuri de gradele I şi II pe faţă, mâini şi picioare. Victima a fost preluată de către un echipaj cu medic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi transportată la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Incendiul a fost lichidat la ora 13:50. Au ars bunuri casnice din interiorul bucătăriei şi aproximativ 55 de metri pătraţi din astereala acoperişului casei.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, în urma amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de plita sobei.

Pompierii militari au salvat restul locuinţei şi anexele gospodăreşti.


Postat în:Regional Tagged: incendiu, osoi vulturesti, pompierii fălticeneni

Consumatori din Cornu Luncii și Mălini se confruntau în această seară cu lipsa energiei electrice

$
0
0

punct_transformare_fălticeni_1Echipele de intervenție ale E.ON Moldova au reușit să rezolve în cursul acestei zile o mare parte din avariile produse în sistemul de alimentare cu energie electrică după fenomenele meteorologice de la sfârșitul săptămânii.

În această seară, la ora 18.00, potrivit conducerii Consiliului Județean Suceava, mai existau probleme în 5 localități din județ (localități nealimentate parțial, cu 20 de posturi de transformare nealimentate): Cornu Luncii, Malini, Crucea, Straja și Vatra Moldovitei. În noaptea de duminică au rămas pe întuneric 42 de localități sucevene.


Postat în:Regional Tagged: avarii, cornu luncii si mălini, lipsa energiei electrice, puncte de transformare nealimentate

Fraţi arestaţi pentru tâlhărirea unui octogenar din Probota

$
0
0
parchetul_falticeni

foto arhiva

Doi fraţi minori au fost ridicaţi de la Gulia, localitatea Dolhasca, şi au ajuns în arestul IPJ Suceava, după ce procurorii fălticeneni au cerut arestarea lor preventivă în cazul unei tâlhării produse în noaptea de 4/5 octombrie, în comuna Probota.

Sâmbătă, 17 octombrie 2015, Judecătoria Fălticeni a admis propunerea formulată la aceeaşi dată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, dispunând arestarea preventivă a lui Sîrbu Cezar Daniel şi Sîrbu Mihai Aurel, pentru infracţiunea de tâlhărie calificată.

În noaptea amintită, „împreună cu un alt minor, au pătruns prin efracţie în locuinţa unei persoane de sex masculin în vârstă de 83 ani din satul Probota, oraş Dolhasca şi profitând de  starea vădită de vulnerabilitate a acestuia, datorată vârstei, i-au aplicat lovituri pentru a căror vindecare au fost necesare 11-12 zile îngrijiri medicale, modalitate în care i-au sustras suma de 1850 lei şi câteva bunuri”, precizează într-un comunicat de presă prim-procurorul Mariana Crina Greţcan.

 


Postat în:Regional Tagged: judecatoria falticeni, parchetul de la fălticeni

Băut şi fără permis de conducere a distrus gradul unei case din Dolhasca

$
0
0

politie-rutiera-falticeni-etilotestÎn seara zilei de marţi, 20 octombrie (ora 22.24), I.P.J. Suceava a fost sesizat prin ”S.N.U.A.U. 112”, de o femeie din orașul Dolhasca, despre faptul că un autoturism i-a distrus gardul ce-i împrejmuiește gospodăria.

Polițiștii deplasaţi la fața locului au identificat autoturismul ce prezenta urme vizibile de tamponare, create în urma impactului cu gardul, care era distrus pe o porţiune de aproximativ 10 metri și în zonă, pe proprietarul mijlocului auto, un bărbat de 39 de ani din localitate și alte două persoane.

Întrucât erau confuzi în declarații, cu privire la persoana care a condus autoturismul, bărbatul de 39 de ani și unul dintre pasageri au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul proprietarului autoturismului și de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul celuilalt bărbat, după care, au fost conduşi la spital, unde li s-a recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe timpul cercetărilor, bărbatul de 39 de ani a recunoscut faptul că el a condus autoturismul implicat în evenimentul rutier.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu deține permis de conducere pentru nici o categorie auto.

În cauză s-a întocmit dosar penal.


Postat în:Regional Tagged: dolhasca, etilotest, fără permis de conducere

Arbori tăiaţi ilegal la Valea Moldovei din pădurea Ocolului Silvic Privat Fălticeni

$
0
0

taiere-ilegalaJoi, 22 octombrie 2015, în jurul orei 00.30, în cadrul unei acţiuni desfăşurate pe raza localităţii Valea Moldovei pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, un echipaj de jandarmerie împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Privat Fălticeni au depistat un bărbat care a tăiat ilegal mai mulţi arbori, a transmis Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului de jandarmi Suceava.

Persoana în cauză, D. M., de 33 de ani, din comuna Slatina, a fost depistată pe raza Cantonului Silvic Valea Moldovei în timp ce, folosindu-se de un cal, tracta un buştean. În urma verificărilor, jandarmii au constatat că la faţa locului se aflau 4 arbori tăiaţi, din specia molid şi instrumente folosite la transportarea butucilor (orcic şi lanţuri). Bărbatul a declarat că, împreună cu alte două persoane, a tăiat arborii fără a avea o autorizaţie în acest sens, de pe un teren care nu îi aparţine, intenţionând să-i încarce în atelajul hipo situat la marginea pădurii şi să-i valorifice ulterior în zona localităţii de domiciliu.

Jandarmii au întocmit actele de sesizare privind săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi furt de material lemnos. Persoana în cauză a fost predată Postului de Poliţie Valea Moldovei pentru continuarea cercetărilor şi identificarea celorlalţi participanţi la săvârşirea faptelor, iar cantitatea de 12 mc de material lemnos, evaluată de lucrătorii silvici la suma de 3400 lei, a fost dată în custodie Cantonului Silvic Valea Moldovei.


Postat în:Regional Tagged: ocolul silvic privat fălticeni, tăieri ilegale de arbori

Bunuri în valoare de peste 800.000 lei confiscate după o acţiune de amploare a poliţiştilor suceveni

$
0
0

controale_ilicitJoi, 22 octombrie, între orele 05.00-11.30, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava au organizat şi executat o acţiune, pe raza judeţului Suceava, pe linia prevenirii, descoperirii şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor de natură contravenţională  pe linie de evaziune fiscală, comerţ ilicit, precum şi a altor acte normative în vigoare.

Au fost verificate, în total 52 de societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate. Au fost aplicate 45 de sancţiuni contravenţionale aplicate, în valoare totală 130.200 lei, şi au fost confiscate bunuri  în valoare totală de 806.055 lei din care: numerar – 3.101 lei; telefoane mobile – în valoare de 2.500 lei, alte bunuri în valoare de 455 lei şi două autoutilitare în valoare totală de circa 800.000 lei.


Postat în:Regional Tagged: acţiune de amploare, bunuri confiscate, ipj suceava

Sărbătoare a rușilor lipoveni din România la Manolea

$
0
0

obiceiuri_rusi_lipoveniDuminică, 25 octombrie 2015, satul Manolea din comuna Forăști este locul de întâlnire a rușilor lipoveni din România, cu ocazia evenimentului “Promovarea culturii rușilor lipoveni în Bucovina și Moldova”.

Între orele 10 – 19, sunt programate manifestări culturale și artistice la Casa de cultură din Manolea, la care vor participa invitați de marcă ai comunității, formații artistice din România și din Federația Rusă.

Dimineață are loc masa rotundă cu tema “Contribuții în sfera valorilor culturale și spirituale ale rușilor lipoveni”, ocazie cu care vor fi comemorate două mari personalități: scriitorul Feodor E. Melnikos (la 55 de ani de la trecerea în neființă) și prof. univ. dr. Andrei Ivanov (10 ani de la moartea sa).

După amiază este programată o paradă a portului și costumelor tradiționale, urmată de un program artistic al formațiilor: Beriozka (Manolea), Molodțî (Climăuți); Landâș (Sarichioi); Tatiana și Aleksandr Gurianov (Federația Rusă); Aganiok (Focuri); Bratioștkie lozâciki (Brătești); Tihii dunai (Brăila); Roza (Suceava); Raduga (Iași), Bukovskie rozî (Rădăuți); Nasledniki (Lespezi); Galuboe more (Constanța).

Alex Săvescu


Postat în:Regional Tagged: rușii lipoveni din manolea, sărbătoare a rușilor lipoveni

Margareta Drobotă din Dolheștii Mici a fost sărbătorită la centenar

$
0
0

margareta_drobotaPe data de 17 octombrie 2015, Margareta Drobotă din satul Dolheștii Mici a împlinit vârsta de 100 de ani. Consătenii mătușei Margareta nu au trecut cu vederea acest eveniment unic în viața comunității.

Cu sprijinul preoților Mihai Onea și Constantin Necuăiasa, de la Parohia Sf. Nicolae, dolheștenii au sărbătorit-o pe Margareta Drobotă în timpul slujbei de duminică, 25 octombrie. I-au fost alături copii, nepoții și strănepoții, rudele, prietenii.

Cuvântul de învățătură pentru acest eveniment a fost unul special, iar asistența alături de membrii Ansamblului Străjerii i-au cântat mătușei Margareta tradiționalul „La mulți ani!”. Sărbătorita a primit o diplomă și flori din partea Primăriei comunei Dolhești, un tort pe măsura evenimentului și admirația consătenilor.

La împlinirea vârstei de 100 de ani, singura dorință a Margaretei Drobotă este să fie sănătoasă, Chiar și la această vârstă venerabilă, Margaretei Drobotă îi place să trăiască sănătos: consumă doar alimente produse în propria gospodărie, se odihnește cât îi este necesar, și de ce nu, acceptă când este cazul și un păhăruț cu țuică de poame.

Alex Săvescu

foto – Erupții Dolheștene


Postat în:Regional Tagged: centenar, Dolheştii Mici, margareta drobota

Întâlnire peste veac, răsplată peste timp

$
0
0

centenar_dohestii_mici_1Rar ne este dat să putem trece pragul casei unei persoane care să se recomande că are 100 de ani, dar am avut prilejul şi fericita ocazie să mă aflu în această situaţie de câteva ori, şi de fiecare dată am simţit ceva aparte, ceva deosebit. Trăiam pe moment chemarea ascunsă spre trecut, precum zborul păsărilor călătoare spre infinitul zărilor.

Undeva, în Dolheştii Mici, în Podişor, la capătul unei uliţe împodobită cu voalul toamnei, Margareta Drobotă ne-a primit cu sufletul deschis, revărsând peste inimile tuturor un zâmbet decupat parcă din tablourile renaşterii. Cu dulceaţă în glas s-a destăinuit, povestindu-ne fugitiv viaţa: „Tata a fost plecat în primul război şi nu s-a mai întors. Fraţii, surorile… care au plecat, care au mai venit…”.

A străbătut drumul în timp având 5 copii, nepoţi şi strănepoţi „toţi frumoşi şi sănătoşi”. A prins evacuarea, foametea din 1946, a trudit la CAP, dar nu a dat niciodată înapoi.

În fiecare cuvânt se putea citi nostalgia faţă de cei 100 de ani ce i-a adunat ca zestre, cea mai scumpă, în rucsacul mic ce-l purtăm fiecare dintre noi aici pe pământ.

A avut puterea să ne mai spună cum vede dumneaei lumea de azi, a făcut urări şi recomandări celor care or să-i rămână în urmă. Emoţionant! Tăceam cu toţii ca în faţa unui altar, întocmai cum a doua zi, în Biserica Sf. Nicolae din sat, aveam să-i fim din nou alături, împreună cu zeci de credincioşi, să o omagiem şi să-i transmitem cele mai calde urări la o aşa aniversare…

Ne-am despărţit în miezul zilei, venindu-mi în gând versurile primite de la un amic, Vasile Zdranca, sâmbătă, în toiul nopţii, impresionat şi el de acest eveniment:

„Privesc pătruns şi răscolit

Rugina vie a frunzelor, a oamenilor

Pătruns privesc nebunia frumoasă a călătorului în suflet,

Mă răscolesc atâţia ani de 100 prinşi în cingătoare,

Mă ruginesc pe mine însumi în vâltoare…

Şi funze mă prefac, o veşnicie adormită în viaţa vie,

Viaţa este darul tău, Doamne, şi frunza, şi vântul şi…

Doamne, mă auzi?

Ruginesc zâmbind de dorul veşniciei!”

Costel Befu

Erupţii Dolheştene

foto: Ana Maria Antoneag

centenar_dohestii_mici centenar_dohestii_mici_2 centenar_dohestii_mici_3 centenar_dohestii_mici_5 centenar_dohestii_mici_1
Postat în:Regional Tagged: centenar la dolhestii mici, margareta drobota

Pompierii din Fălticeni au fost solicitaţi la un incendiu în localitatea Capu Codrului

$
0
0

incendiu_ciumulesti_1În noaptea de joi spre vineri, militarii Gărzii de Intervenţie Gura Humorului şi ai Detaşamentelor de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, Suceava şi Fălticeni au intervenit cu cinci autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodăria lui V.D., din satul Capu Codrului din comuna Păltinoasa.
La sosirea echipajelor ardeau acoperişul casei de locuit şi anexele gospodăreşti, existând pericolul de propagare la alte construcţii din gospodărie.
Incendiul a fost anunţat în jurul orei 00:20 şi a fost lichidat la ora 07:16.
Au ars acoperişul casei de locuit în suprafaţă de 250 metri pătraţi, acoperişul adăpostului de animale şi al unei anexe, construcţie corp comun pe 150 metri pătraţi, 15 tone furaje, 16 tone porumb şi grâu şi 20 metri cubi lemn de foc.
S-au degradat un autoturism, o tocătoare, un aparat de sudură, obiecte de mobilier şi alte bunuri. În incendiu au pierit trei bovine şi 28 de păsări de curte.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire.
Nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii militari au salvat 48 de ovine, 1 anexă, utilaje agricole şi alte bunuri din gospodărie.


Postat în:Regional Tagged: incendiu la capu codrului, pompierii din fălticeni

Pompierii din Fălticeni chemaţi să ajute la stingerea unui incendiu în Vereşti

$
0
0
pompieri-fălticeni-incendiu

foto – arhiva

Duminică, 1 noiembrie, militarii Detaşamentelor de Pompieri Suceava şi Fălticeni au intervenit cu cinci autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un atelier de mobilă din satul Hancea, comuna Vereşti.
La sosirea echipajelor, ardeau o magazie, clădirea centralei termice şi acoperişul atelierului de mobilă, existând pericolul de propagare la întreaga hală de producţie, cu bunurile din interior. Incendiul, anunţat la ora 12.38, a fost lichidat la ora 15:40.
Au ars clădirea centralei termice, acoperişul halei, construit din lemn şi acoperit cu azbociment şi tablă, pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi, o magazie pe 50 de metri pătraţi, circa 20 de metri cubi lemn de foc şi 5 metri cubi cherestea. S-au degradat centrala termică, o pompă de spălat şi o maşină de tăiat asfalt.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic generat de coşul de fum neizolat corespunzător faţă de materialele combustibile.
Nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii au salvat clădirea halei cu bunurile din interior (utilaje de prelucrat lemnul, materie primă şi altele).


Postat în:Regional Tagged: incendiu la vereşti, pompierii din fălticeni

Delegaţie a I.S.U. Suceava în Franţa

$
0
0

isu_suceava_in_frantaÎn perioada 26-30 octombrie 2015, o delegaţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava a efectuat o misiune în Franţa, în cadrul Programului European pentru Schimbul de Experţi în domeniul Mecasnismului de Protecţie Civilă Comunitar.

Delegaţia pompierilor militari suceveni a fost formată din colonelul dr. Cristian Hociung, locotenentul Ovidiu Burlacu, plutonierul major Mihaela Burlui şi plutonierul major Simona Cojocar.

Dintre obiectivele proiectului enumerăm: realizarea unui schimb de experienţă şi bune practici privind managementul situaţiilor de urgenţă de la nivel local şi naţional; îmbunătăţirea cunoştinţelor în ceea ce priveşte dezvoltarea planurilor şi procedurilor utilizate la nivel local; familiarizarea cu abordările şi tehnicile folosite de instituţiile omoloage din Franţa şi organizarea pregătirii specifice şi dezvoltarea poligonului de pregătire.

Programul activităţilor, desfăşurate atât în Paris, la Ministerul de Interne, în cadrul Direcţiei Generale pentru Securitate Civilă şi Gestionarea Crizelor (DGSCGC), cât şi la Angers, în Regiunea Maine-et Loire, la Serviciul Departamental pentru Incendii şi Salvări (SDIS 49), a cuprins prezentări referitoare la organizarea şi funcţionarea serviciilor pentru situaţii de urgenţă din cele două ţări, activităţi practice şi primiri oficiale la Prefectura şi Consiliul Departamental Angers, Maine-et Loire.


Postat în:Regional Tagged: delegatie isu, isu suceava in franta

Bunuri furate de la un grajd din Rădăşeni

$
0
0

politia-falticeniDuminică, 1 noiembrie 2015, Poliţia municipiului Fălticeni, a fost sesizată despre furtul mai multor bunuri de la un grajd aflat pe raza comunei Rădăşeni.

În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la fostele grajduri ale C.A.P.-ului, de pe raza comunei Rădăşeni, aparţinând unei persoane din Stulpicani, profitând de lipsa unui sistem de alarmare sau supraveghere, persoane necunoscute au spart lacătul de la intrare și din interior, au sustras, aparatură electronică și ustensile folosite la activitățile fermei.

În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de poliţişti în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.


Postat în:Regional Tagged: bunuri furate, grajdul din radaseni
Viewing all 122 articles
Browse latest View live